20 febr 2016

Een regenachtige zaterdag geeft voorlopig de volgende ontwerptekeningen. De aanpassingen worden zo meteen doorgemaild naar Vera.

3D View woonkameraanzicht

3D View keukenaanzicht

22 febr 2016

Vandaag de details van het ontwerp nog een keer besproken. Het wordt steeds mooier.

 

113

 

1111

26 febr 2016

Vandaag Vera gebeld. Het duurt iets langer dan verwacht om de tekeningen zo aan te passen dat ze ingediend kunnen worden bij de gemeente. We wachten weer rustig af.

(de keuken moet meer dan 4,10 mt worden anders past de IKEA keuken er niet in (min 4,14 mt).. De hoogte van de kelder moet toch zeker 3 mt worden omdat alle leidingen er ook nog in moeten etc).

Maar we hebben wel weer 2 nieuwe foto's toegestuurd. Het wordt een paleisje.....

2

 

1

7 maart 2016

Na 1 skypje en 2 belletjes gaan we ervan uit dat vandaag de tekeningen officieel zijn ingediend. Elk jaar veranderen wel weer de aanvraagvergunningen. Zo moest Vera deze keer als architect een digitale handtekening bezitten (en dus eerst aangevraagd hebben, om verder te gaan in het proces). En moest er vooraf euro's  betaald worden bij de aanvraag als startleges...  Nu moet er snel ( over 2 dagen?) rond de skype tafel gezeten worden om de constructie tekeningen en het bestek af te ronden voor de gegadigde aannemers.

9 maart 2016

Er zijn mensen die vragen hoe het uitzicht er uit ziet naar de zee toe......?

Wel, zie hier!

 

IMAG8668

IMG_2501

IMG_2561

12  maart 2016

Verrassing! Google Earth heeft onze locatie opgeschoond. Dat wil zeggen: Alle bouwmaterieel is nu weg en we zien ons landje zoals wij het gekocht hebben.

13 maart 2016

Uitzicht quinta ( even op klikken) okt 2015

 

13 maart 2016

uitzicht febr 2016 (even op klikken)

vanaf ons toekomstig terras

25 maart 2016

De ontwerptekeningen zijn besproken met de gemeentelijke architect van Calheta. Er moeten een aantal veranderingen doorgevoerd worden:

1. De toilet op de begane grond is te klein. In Portugal moet men op de begane grond een badkamer hebben die toegankelijk is voor "disabled people". Dwz beide wanden moeten minimaal 2.00 meter lang zijn. We hebben het opgelost door de bijkeuken te verkleinen en we zullen in het toilet dus maar de schoonmaakspullen neerzetten.

2. De totale hoogte van het huis is te hoog. Men rekent deze hoogte uit vanaf de keldervloer (niet boven maaiveld). De plafondhoogte in Madeira is volgens de standaard 2.3-2.5 meter, maar wij als Nederlanders hebben gekozen voor 2.7 m. Ook de garage heeft 2.7 m plafondhoogte, zodat het leidingwerk gemakkelijker in/onder de plafonds weggewerkt kan worden. Door de aanpassing van de gemeente zou het huis nu met niet meer dan 7 meter boven het maaiveld uitkomen en een zeer plat pannendak krijgen. Dat is niet mooi en niet handig (oa. platte zonnepanelen op het dak). Dus we gaan dit opnieuw bij de gemeente aankaarten om er één meter hoogte bij te krijgen.

3. Het bebouwd vloeroppervlak is te groot, omdat de gemeente ook de "porch" buiten volledig meetelt. De garage wordt voor de gemeente qua oppervlak verkleind, zodat het weer past. En die kan je altijd later nog verder uitgraven.... Deze regels schijnen per gemeente in Madeira te verschillen. Je bent dus volledig overgeleverd aan de ambtenarij en onze architect heeft hier een hoop werk aan.

4. De scheidingsmuur langs de weg moet op 1,5 m. afstand van kavel/straatgrens opnieuw gebouwd worden (de gemeente wil de vrijheid hebben om later een stoep aan te leggen, maar dat zien we nog lang niet gebeuren. Dan maar een extra voortuin ).

.

1 april 2016

Nu het ontwerp bijna gereed is, kunnen we verder met uitwerken. Dit is nodig voor de bouwvergunning en de prijsbepaling van de aannemer. We hebben een firma gevonden die alle "projectos" maakt met de "medicoes" (hoeveelheden). We krijgen hierdoor detailontwerpen voor de constructie, energie/isolatie/ geluid/ telefoon, (afval)water ed. Aangezien hiervoor ook allemaal regeltjes zijn, komt dit wel goed. De firma staat goed aangeschreven. Het is wel oppassen dat we niet te veel tijd verliezen, maar dat is iets wat we zelf moeten leren. Het gaat allemaal op z'n Portugees/ Madeira en het heeft tijd nodig.

 

12 JAN 2016 JAAP YVON 25 fev2e piso

12 JAN 2016 JAAP YVON 25 fev 3e piso

22 april 2016

Al een paar dagen zijn we in het bezit van de detail ontwerpen van ons huis (constructie-, water-, elektriciteit-, energietekeningen etc). Het is een heel boekwerk geworden via mail-, pdf-, dwg- etc bestanden doorgestuurd. Jaaps civiele hart opent zich al een paar dagen wonderbaarlijk.... Over een paar dagen vertrekken we naar Madeira en hebben een gesprek met alle ingenieurs die er aan gewerkt hebben. Daarnaast spreken we ook de gegadigden voor het bouwcontract, de aannemers. We hopen, voordat we weer vertrekken over 12 dagen, een bouwcontract te hebben afgesloten en alle details van de tekeningen te hebben vastgelegd weer met Vera.

28 april 2016

Na een hectische vliegreis via Brussel (ruim 3 uur in verschillende rijen geduldig aanschuiven) zijn we uiteindelijk in Madeira aangekomen. We hebben een volledig werkprogramma en bezoeken alle gegadigden (6 aannemers). Ook hebben we een middag met de ingenieurs om de tafel gezeten om hun ontwerpen (constructie, ventilatie, energie, telefoon etc.) door te spreken. In Portugal weet men waar men het over heeft, echter alles wordt volgens de "regels" ontworpen. De "zin" van deze regels ontgaat ons soms en dan wordt het een lastiger gesprek. Tja en een bidet zal er dus moeten komen, maar wat we er mee moeten.....? De gesprekken met de aannemers geven veel nieuwe inzichten, maar volgende week hopen we de aanbiedingen te krijgen, en dan wordt het steeds concreter.

Op 27 april hebben we ook Koningsdag gevierd in Funchal bij het consulaat. We zijn door een aardige consul ontvangen als startende bewoners van het eiland. Van de aanwezigen land- en lotgenoten hebben we vele tips gekregen.

Vandaag op ons land gestart met het nodige onderhoud (onkruid verwijderen). De vruchtbare grond geeft onkruidplanten van 50cm diameter met 20cm penwortel. Dit groeit hier in drie maanden (winter). We hebben nu ook twee boompjes geplant en canna (knollen meegenomen uit Nederland). 

 

 

29 april 2016

We hebben nu vijf mogelijke aannemers bezocht en het project doorgesproken. Het zijn zeer verschillende bedrijven, en zijn allemaal zeer professioneel en betrokken bij ons project. Ze geven ook steeds nieuwe inzichten voor de belangrijkste risico's, met name vochtplekken en isolatie. Steevast worden we uitgenodigd om bouwprojecten te bezoeken, zodat we nu al verschillende keren dwars door Funchal naar bouwputten en huizen in aanbouw zijn gesleept.  Vera helpt ons hierbij getrouw, omdat wij het Portugees nog niet machtig zijn en niet iedereen Engels spreekt. Tussendoor hebben we in Funchal onze aanvraag voor levada-water ingediend: één uur water om de 14 dagen, let wel zo'n 30 m3 (volgens onze schatting) per keer voor 17,33 euro per jaar. De inhoud van de geplande twee cisternen zullen we hier op moeten aanpassen. In Nederland verbruiken we maar gemiddeld ca. 8 m3 water per maand.

7 mei 2016

Onze 10 dagen vakantie zijn bijna helemaal opgegaan aan het bespreken van ons projekt ( aan-biedingen, berekeningen, voorstellen, bezoeken.... etc). 4 uur voor onze terugvlucht hebben we een voorlopig akkoord bereikt met een aannemer (Echter, .... je weet maar nooit hoe een konijn hupt in de Madeiraanse bergen). Alle aanbiedingen waren boven ons budget. Het duurde lang om oplossingen te vinden om het bedrag omlaag te krijgen. Het is ons uiteindelijk gelukt. (Voor het zwembad moeten we nog even sparen).

IMG_2626

IMG_6215

IMG_6218