Quinta Cozinha

De periode vooraf (november 2014 - juli 2015)

11/7/2015

 

We openen dit blog vlak voor we weer naar Madeira gaan. Vanaf november 2014 houden we de websites nadrukkelijk in de gaten om een beeld te krijgen van het aanbod aan huizen op Madeira. Er zijn heel veel makelaars en websites en het lijkt er op of het halve eiland te koop staat.

Met Carnaval (februari 2015) zijn we voor een bezoek naar het eiland geweest. We hadden een ordner vol mogelijkheden (interessante huizen) met Google-Earth plattegronden (anders vind je het nooit) meegenomen. Bij de meest interessante opties hadden we ook al contact gelegd met de verkoopmakelaar via e-mail.
We merkten ter plaatse in Madeira dat het op deze manier nooit een succes zou worden. Immers de afstand is te groot en de taalbarrière (ondanks dat men goed Engels spreekt) is er ook. Halverwege onze week in Madeira ontmoetten we Vera die ook als aankoopmakelaar kan en wil optreden. Zo'n werkwijze kent men eigenlijk in Madeira niet, maar gelukkig wilde Vera het wel doen. Het is ontzettend handig en waardevol. 

De periode van februari tot juli 2015 was er veelvuldig contact met Vera via skype over in website gevonden nieuwe mogelijkheden. Met waardevolle tips van haar, ook na een bezoekje ter plaatse door haar met door gestuurde foto's, konden we het kaf van het koren scheiden. 
Via Vera kregen we ook contact met een goede hypotheekverstrekker en een kleine aannemer die gespecialiseerd is in het renoveren van huizen.
Omdat er toch enkele zeer interessante mogelijkheden en huizen gevonden werden, hebben we besloten in juli opnieuw naar Madeira af te reizen (met nog meer informatie, en vooraf gemaakte afspraken, ook met de hypotheekverstrekker en mogelijke aannemer).

Dromen komen soms uit?

22/7/2015

 

Vandaag woensdag 22-07 is het er dan eindelijk van gekomen. We hebben "ons" huis gekocht. Na een hele lange voorbereiding, ook met het huis, moest er nog bijna ter plaatse over en weer met twee makelaars daarbij drie uur gepraat worden. De prijs in aan de stevige kant, maar het huis is ook uniek met vele mogelijkheden.
Zaterdagochtend gaan we nog foto's nemen en de maten opnemen, zodat we thuis goede plannen kunnen maken voor de noodzakelijke verbeteringen.
Morgen gaan we naar Funchal voor het ophalen van het fiscale nummer en het maken van de aanbetaling. Maandag wordt het voorlopig koopcontract getekend.

Foto

 

Foto: een toost na de deal met wijn uit eigen tuin geschonken uit een Coca Cola fles.

Openen bankrekening duurt het langst.

23/7/2015

 

Vanmorgen donderdag 23-07 naar Funchal geweest. We hadden om 9.30 uur bij Vera de makelaar afgesproken om oa. een Portugees ficaal nummer te halen. We kwamen bij haar iets later aan.
Verrassend genoeg was het aanvragen van het nummer op het belastingkantoor snel geregeld. Wel even 2x 10,40 euro betalen en na een half uur stonden we weer buiten.
We besloten met onze (verse) nummers op zak toch even langs de hypotheekverstrekker te lopen. Immer het aanvraagformulier was nu geheel ingevuld, echter bepaalde informatie (voor ons belangrijk) konden we niet kwijt of werd niet gevraagd. Onze hypotheekverstrekker is iemand die risico mijdt, dus als we weer in Nederland zijn moeten we nog meer uitdraaien, overzichten etc. opsturen. Men kan het niet lezen (Nederlands), maar toch. Gelukkig was het nasturen geen probleem en konden de ondertekende aanvragen worden achtergelaten.
Omdat er niet alleen een aanbetaling gedaan moet worden, maar straks ook rekeningen betaald moeten worden, hebben we ook met behulp van Vera een bankrekening geopend. Dat bleek nog het meest langdurige proces te zijn. Het duurde ruim een uur voor dat alle formulieren ingevuld en getekend waren.


Voor buitenlanders schijnt zo iets de regel te zijn. Enfin onze lekkere koffie in een barretje moesten we laten schieten en nadat alles geregeld konden we meteen gaan lunchen.
De aanbetaling wordt even spannend qua timing, omdat er vanuit Nederland geld overgemaakt gaat worden naar de net geopende eigen rekening. De bank in Funchal schrijft dan maandag een check uit (opeisbare op naam) van de eigenaresse. Deze check wordt door onze makelaar in hun kluis bewaard en pas aan de eigenaresse gegeven als zij alle voorwaarden heeft ingevuld (oa. energiecertificaat, topografische ingemeten kaart, verklaring verloop noordgrens perceel).
Na een lekkere lunch met een frisse koude witte wijn, toch nog maar even gaan wandelen langs een levada aan de noord kant van het eiland in de mooie natuur. We zijn niemand tegen gekomen.....

 

 

Vandaag zaterdag 25-07 zijn we 's ochtends teruggegaan naar de Quinta. We konden extra foto's maken en hebben het gehele huis van buiten opgemeten met het nieuw aangekochte "laser-meetinstrument".
De eigenaresse heeft ons vervolgens de tuin laten zien. Hoewel enigszins verpieterd (te weinig water) staan er veel volwassen fruitbomen in, zoals zwarte en witte vijg, bananen twee soorten, verschillende pruimen, peren, appels, avocado's, kersen, perziken, mandarijnen en clementines. Daarnaast werden we op enkele exotische fruitsoorten gewezen, waar we nu nog niet van weten wat het precies is, zoals nonni. De tuin is omgeven (vormt een soort heg) van wijnstruiken. Ook de terrassen en oprit is met wijnranken bedekt. Het betreffen drie druivenrassen: Jaque, witte druif Lisboa (?) en Cannin (?) of Cannata. Het hangt er rijk bij (zie foto). 

Foto

 

De druiven zijn echt  : - ), met doorkijk naar het oosten vanaf dak garage.

 

 

Bij het afscheid zelfs ook de buurman (Pedro), (de berg op) kunnen begroeten, die goed Engels sprak.
Gisteren vrijdag zijn we langs het gemeentehuis gegaan om navraag te doen hoe men moet starten met een vergunningentraject bij een verbouwing. Gelukkig hoef je tegenwoordig bij een interne verbouwing, zelfs met enkele wijzigingen aan de gevel geen vergunning meer aan te vragen. Een melding volstaat. Dat scheelt een hoop werk.
Aanstaande maandag wordt het waarschijnlijk toch weer spannend en of we nog voor vertrek naar Nederland een voorlopig koopcontract kunnen tekenen. De verkopende partij moet nu het initiatief nemen en daar merken we nog weinig van.

Foto

 

En dit staat in de garage, gevuld (met enigzins geoxideerde rosé). De buurman kwam later de gevulde "wijnfles" (rechts in de hoek) ophalen.

Kink in de kabel

27/7/2015

 

Zojuist bij de verkopende makelaar geweest. We hebben niets kunnen tekenen en het was een grote deceptie. De eigenaresse vroeg daar zomaar 10.000 euro meer en onder tafel. Omdat we afgelopen woensdag een deal gemaakt hadden, is dit voor ons niet acceptabel....... We stonden na 15 min weer buiten. Zo gaat het in Portugal, een mondelinge overeenkomst heeft geen waarde, en blijkbaar hebben we nog met verschillende dochters (erven) te maken, die de prijs willen opvoeren. De verkopende makelaar had zich discreet bij aankomst geëxcuseerd, omdat hij nog een afspraak had. ; - )
Tja, Vera en de makelaarkantoren willen de komende week kijken wat de posities zijn, ook bij de erven......De uitkomst is ongewis, en ons vertrek vandaag van Madeira een beetje wrang.